IDLabAcademy for Theatre and Dance
Sign in
Approved

PRI&E — Aangeraakt 2026 (Cas, Chiel, Sarah & Sterre)

NL · 08-06-2026 – 19-06-2026

Department / programme
Design & Technology, Scenografie, Regie
Year / cohort
2nd year Design & Technology, Scenografie, Regie
Completed by
chiel.riemens@student.ahk.nl
Email
chiel.riemens@student.ahk.nl

Approved by dennis.schaffers@ahk.nl on 6/18/2026, 10:22:55 AM

This PRI&E can no longer be edited.

  1. 1. Vluchtroutes zijn niet of minder goed begaanbaar?

    Answer: Yes

    Zorg altijd dat publiek en medewerkers makkelijk naar buiten kunnen. Denk aan de kortste afstand en kijk ook eens in het donker of de weg duidelijk is. Haal blokkerende materialen weg, zorg voor goede bewegwijzering, iemand die bij een eventuele ontruiming kan helpen. Hou er rekening mee dat publiek altijd zal vluchten via de route waarmee ze binnenkwamen.

    Situation

    Gordijnen zitten dicht, muur van het vierkant zit dicht.

    Risks

    Mensen weten niet hoe ze weg moeten.

    Measures

    De gordijnen hebben een wit stuk tape voor de zichtbaarheid van de uitgang. Wanneer er mensen in het vierkant staan staat er ten alle tijden iemand binnen 3 meter van de deur van het vierkant: Sterre of Cas.

  2. 2. Zijn nooduitgangbordjes verduisterd?

    Answer: Yes

    Juist in het donker moet duidelijk zijn waar je bij een calamiteit heen kan om te vluchten. Het gaat niet alleen om ontruiming, maar ook om iemand die plots de zaal uit wil. Zijn loopwegen goed aangegeven? Gebruik desnoods witte tape om routes te markeren. Zorg dat de zaalwacht dicht bij de deur zit zodat die iemand kan helpen en de weg kan wijzen.

    Situation

    De nooduitgangbordjes zijn niet aanwezig binnen onze black box.

    Risks

    Mensen weten niet hoe te vluchten.

    Measures

    Er staat ten alle tijden een zaalwacht binnen 3 meter van het gordijn/ uitgang: Sterre of Cas

  3. 3. Is er een afwijkende publieksopstelling?

    Answer: Yes

    Aandachtspunten: tredeverlichting, begaanbaarheid, vluchtroutes. Let er op dat doorgangen niet geblokkeerd zijn. Denk aan losse stoelen en andere losse elementen. Indien mogelijk dienen de stoelen ingehaakt te zijn. Je kan bij deze vraag een tekening uploaden met de gewenste opstelling.

    Situation

    Het publiek staat in een vierkant van projectie schermen. Ze staan op een doek met daaronder loop roosters.

    Risks

    Publiek kan struikelen.

    Measures

    Het publiek krijgt een veiligheidsgordel instructie over het struikel gevaar.

  4. 4. Zijn er meer mensen in de ruimte dan voorgeschreven in de huisregels (check bij twijfel bij de receptie)?

    Answer: No

    Alleen bij hoge uitzondering en wanneer je extra maatregelen treft is dit toegestaan. Afhankelijk van de omstandigheden en bijvoorbeeld andere mensen in het pand (i.v.m. vluchtstromen bij een ontruiming). Alleen in overleg met en na expliciete toestemming van iemand van de receptie!

  5. 5. Neemt het publiek actief deel aan de voorstelling of staat/stapt het publiek op de toneelvloer?

    Answer: Not answered

    Denk aan immersief theater, rondlopen in de zaal, publiek op podium, meedoen aan scènes of interactie zonder vaste zitplaats. Let op vluchtroutes, begaanbaarheid, toezicht (zaalwacht), duidelijke instructies, grenzen en veiligheid van betrokken bezoekers. Overleg met receptie bij afwijkende opstelling of hogere bezoekersaantallen.

  6. 6. Spelen of figureren er kinderen in de voorstelling?

    Answer: No

    Voor kinderen gelden strengere regels voor wat betreft werktijden, maar ook wat ze wel en niet mogen. Bronnen: Arbeidsinspectie publicatie “Arbeid door jongeren, informatie voor werkgevers” en Arbopodium.

  7. 7. Zitten er dieren in de voorstelling?

    Answer: No

    Voor dieren gelden strenge regels. Ze moeten goed getraind zijn en gewend aan deze situatie om toegestaan te worden. Veel voorkomend probleem bij de dieren is stress. Zie ook Staatblad nr 328 (circussen). Indien je met dieren wil werken, moet je altijd in overleg met Niki Lemmens, Facilitair Manager van de ATD!

  8. 8. Worden er in de voorstelling sigaretten gebruikt?

    Answer: No

    Echte sigaretten zijn niet toegestaan, alleen kruidensigaretten (o.a. Esch Tobacco & Souvenirs, Jodenbreestraat 18). Let op open vuur bij aansteken en hoe de brandende sigaret weer gedoofd wordt. Het brandalarm kan in werking gezet worden; laat deze in renovatiestand zetten bij de receptie. Zie ook vraag over open vuur.

  9. 9. Wordt er tijdens de voorstelling gegeten of gedronken?

    Answer: No

    Denk aan voedselveiligheid, allergie, alcohol, kruiden of diëten. Indien ook het publiek tijdens de voorstelling te eten of te drinken krijgt, denk dan aan de voedselwarenwet. De publieksbar buiten de voorstellingslocatie valt onder de algemene RI&E van het gebouw.

  10. 10. Bevat de voorstelling onhygiënische elementen of zaken die extra hygiëne vereisen?

    Answer: No

    Denk aan bedorven voedsel, bloed, uitwerpselen, piercings, tatoeëren, mutileren, etc. Raadpleeg de juiste bronnen. Zorg minimaal dat het altijd veilig is voor publiek. Waarschuw indien nodig in de aankondiging of bij de zaal voor schokkende beelden.

  11. 11. Zitten er potentieel sociaal onveilige of aanstootgevende situaties in de voorstelling?

    Answer: No

    Denk aan geweld, (half)naakt, seksuele handelingen of nabootsing van verkrachting of zelfdoding. Overweeg een intimiteitscoach of vertrouwenspersoon. Waarschuw het publiek van tevoren waar nodig.

  12. 12. Zijn er stunts, vechtchoreografie of intensief fysiek contact tussen spelers?

    Answer: Not answered

    Denk aan geslagen/gevochten worden, vallen, duwen, tillen van elkaar, contactimpro met risico op letsel. Werk met voldoende repetitietijd, eventueel een fight director of fysiek coach, bescherming (bijv. knie-/elleboogbeschermers), crashmatten en afgesproken stopwoorden. Beschrijf welke scènes het betreft en hoe risico's zijn beperkt.

  13. 13. Wordt er een decor gebruikt?

    Answer: Yes

    Decoraanvragen gaan via het decoratelier. Beschrijf situatie en risico's: bestaand/vermaakt/nieuw, staat of hangt, bewegende delen, omvallen, duurzaamheid, vloerbescherming bij water, rigging, bouw/breekplanning, afval. Let extra op decor of installaties die boven het publiek hangen: valzone, dubbele beveiliging, keuring en alleen na overleg met ATT. Draag werkschoenen tijdens bouw en breek. Hijsinstallaties in THZA, DATH en ID-lab alleen onder begeleiding ATT. Voeg tekeningen, foto's en constructieberekeningen bij.

    Situation

    Het decor bestaat uit 4 projectie doeken rondom en een doek op de vloer.

    Risks

    De doeken kunnen in de brand vliegen.

    Measures

    Ze zijn geïmpregneerd.

  14. 14. Wordt er zwaar materiaal getild, geduwd of handmatig gehesen?

    Answer: Not answered

    Denk aan zware decorstukken, vliegtuigen, kratten, trappen of machines zonder hijsmiddel. Werk met voldoende mensen, juiste houding, rolwagens of heftrucks waar toegestaan, en plan zwaar werk in de bouwplanning. Vraag ATT of decoratelier om advies bij twijfel over gewicht of hijsmiddel.

  15. 15. Wordt er tijdens de bouw en/of breek op hoogte gewerkt?

    Answer: Yes

    Bijv. hoge tribune, steiger of decor waarbij je moet klimmen. Denk aan schriklatjes, hekjes of valbeveiliging. Werken in hoogwerker of bruggen alleen onder toezicht ATT. Bruggen THZA alleen met voldoende werklicht en zonder mensen eronder.

    Situation

    Er wordt gewerkt in een hoogwerker en op ladders.

    Risks

    Er kan iemand vallen, of er valt iets op hoofden. Iemand kan vast zitten in de hoogwerker.

    Measures

    In de hoogwerker staat iemand altijd op de bodem met het hekje dicht. Er is altijd een tweede persoon in de ruimte. Wanneer iemand op een ladder staat of iemand in de hoogwerker staat, is daar nooit iemand onder aan het werk. Op een ladder altijd naar voren kijken en met handen vrij. Iedereen is hier voor verantwoordelijk

  16. 16. Wordt er tijdens de voorstelling op hoogte gespeeld of geklommen?

    Answer: No

    Alles boven vloerniveau telt (ook stoel of tafel). Tribune alleen binnen 1 m van de rand. Valgevaar verkleinen met tape, licht, stootranden, hek of staalkabel. Voldoende repetities in werklicht. Spreek een stopsignaal af. Ladders/hoogwerkers/rolsteigers ATD niet tijdens voorstellingen.

  17. 17. Worden er objecten, acteurs, spelers of dansers gehangen of gevlogen tijdens de voorstelling — ook boven publiek?

    Answer: No

    Professionele materialen en expertise nodig; vaak inhuren begeleider (kosten productie). Alleen na overleg met ATT. Extra repetitietijd voor veiligheid. Hangen of vliegen boven publiek vereist altijd expliciete goedkeuring, valzone-afzetting en dubbele beveiliging; dit geldt ook als iemand alleen boven de zaal hangt zonder te «vliegen».

  18. 18. Worden er rekwisieten gebruikt tijdens de voorstelling?

    Answer: No

    Beschrijf specifiek: maat, gewicht, aantal, bestaand/vermaakt/nieuw, staat of hangt, bewegende delen, omvallen, kapot, elektrisch veilig, duurzaam inkopen/huren/afvoeren.

  19. 19. Wordt er gebruik gemaakt van scherpe of breekbare voorwerpen?

    Answer: No

    Glas, messen, schaar, etc. Maak scherpe kanten bot waar mogelijk. Glas op toneel niet toegestaan; gebruik suikerglas voor brekeffect. Let op blote voeten, afstand tot publiek, bescherming.

  20. 20. Worden er wapens gebruikt?

    Answer: No

    Veel wapens verboden of vergunningplichtig. Veilig opbergen in kluis receptie tussen repetities. Meld wapen altijd bij receptie. Schiet niet met scherp; dummies of startpistool blijven risico (gehoorschade). Eén verantwoordelijke per wapen; neem expert in de arm.

  21. 21. Wordt er gebruik gemaakt van luid geluid?

    Answer: Yes

    Langdurige of plotselinge blootstelling; muziek en effecten. Veiligheid spelers, crew en publiek; ook overlast omgeving. Waarschuw publiek. Normen via geluidsmeting (ATT heeft meters). Bron: Arbopodium.

    Situation

    Er zijn korte momenten van luid geluid.

    Risks

    Publiek kan schrikken of gehoorbeschadiging oplopen.

    Measures

    Het schrikken is de bedoeling. De luide momenten zijn nooit langer dan 30 seconden of boven de 80 dB. Verantwoordelijke Chiel

  22. 22. Wordt er gebruik gemaakt van lichteffecten?

    Answer: Yes

    Stroboscoop, extreem licht, donker. Waarschuw voor stroboscoop (bordjes bij Rental) i.v.m. epilepsie. Informeer zaalwacht.

    Situation

    Er wordt gebruik gemaakt van stroboscoop, zeer vel licht en zeer donker.

    Risks

    Epilepsie.

    Measures

    Er wordt stroboscoop bordje opgehangen en er zal een veiligheid instructie zijn. Verantwoordelijke Chiel

  23. 23. Wordt er gebruik gemaakt van lasers of eigen/niet-standaard elektrische installaties?

    Answer: Not answered

    Denk aan laserprojectoren, DIY-verlichting, eigen dimmers, verlengsnoeren, distributie die niet via Rental loopt, trailing cables op de vloer. Lasers: oogveiligheid, geen straling in publiek, afstand en keuring. Elektriciteit: alleen gekeurd materiaal, geen overbelasting, kabels afdekken of afzetten, koppel zware apparatuur via Rental/ATT. Neem bij twijfel contact op met ATT.

  24. 24. Wordt er gebruik gemaakt van open vuur?

    Answer: No

    Aanstekers, gasvuur, kaars, lucifer. Brandbare materialen, geïmpregneerde kleding, blusmiddelen, brandblussers. BHV-er altijd aanwezig. Receptie altijd op de hoogte, ook bij repetities.

  25. 25. Wordt er gebruik gemaakt van water of andere vloeistoffen?

    Answer: No

    Vloer afplakken; hout beschadigt snel. Lekkage direct opruimen. Grote hoeveelheden pompen kost tijd. Valgevaar, hygiëne, legionella, vloerbelasting. Bij beoogd gebruik eerst decoratelier.

  26. 26. Wordt er gebruik gemaakt van gevaarlijke stoffen?

    Answer: No

    Brandbaar, explosief of giftig (benzine, vergif, asbest, bepaalde verf, ongebluste kalk). Sommige verboden, andere alleen strikt gereguleerd. Neem in ideeënfase contact op met ATT.

  27. 27. Wordt er gebruik gemaakt van poeders?

    Answer: No

    Zout, meel, specerijen, poedersuiker, etc. Risico longirritatie, stofexplosie, brandalarm, schoonmaak. Uitdrukkelijk niet toegestaan binnen ATD. Zoek alternatieven met decoratelier/ATT.

  28. 28. Wordt er gebruik gemaakt van potentieel gevaarlijke machines of gereedschappen?

    Answer: No

    Ontbrandingsmachines, zaag, slijptol, boormachine, hogedrukspuit. ATD-machines zijn aangepast; meegebrachte apparaten vaak extra instructie en toezicht nodig.

  29. 29. Wordt er gebruik gemaakt van effectmachines?

    Answer: Yes

    Rookmachine, ventilator, windmachine, sneeuwmachine, droogijs. Brandalarm renovatiestand via receptie. Droogijs verdrijft zuurstof laag bij de grond en kan brandwonden geven.

    Situation

    Er wordt gebruik gemaakt van een rookmachine.

    Risks

    Brandalarm

    Measures

    We zetten hem in renovatie stand bij de receptie. Verantwoordelijke Cas

  30. 30. Wordt er gebruik gemaakt van vuurwerk?

    Answer: No

    Klein consumentenvuurwerk soms onder strikte voorwaarden. Groot vuurwerk niet toegestaan. Let op lawaai, vonken en brand.

  31. 31. Wordt er gebruik gemaakt van drones?

    Answer: No

    Bestuurder met certificaat. Voldoende afstand tot acteurs en publiek. Denk aan uitvallen en onverwachte bewegingen.

  32. 32. Zijn er binnen je voorstelling risicovolle situaties anders dan hierboven gevraagd?

    Answer: Yes

    Beschrijf alle overige risico's die nog niet aan bod zijn gekomen.

    Situation

    Er wordt gehesen met een hijsinstallatie. Er hangen speakers en lampen in het dak. Er liggen kabels op de vloer.

    Risks

    Bij hijsen kunnen er dingen op hoofden vallen of andere schade gemaakt. De hangende materialen kunnen vallen. Over de kabels kan je struikelen.

    Measures

    Bij het hijsen is er altijd volledig werklicht aan en word er met minimaal 2 paar ogen gekeken. Wanneer er veel onder staat of de zichtlijn slecht is kijken er meer mensen mee. Verantwoordelijke de operator. De lampen speakers worden met haken goed vast gemaakt en een safety steel wordt gebruikt. Verantwoordelijke Chiel. Alle kabels zijn uit een publieks looproute gehaald. Alle andere kabels die zich binnen een loop route of olifanten paadje bevinden zijn op de vloer getapet met ballettape. Verantwoordelijke Chiel